Nov 28, 2010

beruntung lah bagi orang yang terasing

di petik dari blog salafus soleh...


gadis pekan

 

biasa kita dengar gadis bandar atau gadis desa bukan. ni nak cite siket pasal gadis pekan. desa, pekan n bandar adalah tempat berlainan dan kedudukan dalam herarki bandar pun berbeza. cait! tetiba nak ngaja subjet town planning plak. tau la student town planning.. –_-

new born,

aku ni gadis pekan. bukan kampung atau bandar metropolitan macam KL tu. hidup kat dalam suasana quarters. quarters TNB kat kuala berang.sebuah pekan kecil yang menjadi ibu daerah Hulu terengganu. umi n abah totally 100% kelantanese. tapi aku dilahirkan di pekan ni. semua jiran tetangga bukan orang terengganu.semuanya bermastautin seperti abah.

 

childhood,

jiran yang terengganu pun bukan berasal di hulu terengganu ni. so, masa kecik-kecik dulu, duk main tali skipping, dek cok, (ni semua bahasa kelantan terengganu), masak-masak, polis-polis, cikgu-cikgu,, semuanya dengan kawan-kawan anak jiran kami.. n of course la pertuturan kami bahasa melayu standard. tak da loghat terengganu langsung.tapi bila masuk je pintu rumah, automatik pertuturan bertukar menjadi kelate…hehehe… sebab tu la bila duk u ni ramai yang tak caye aku ni anak timur sebab takde loghat sangat.. loghat kelantan kami pun tak pekat sangat. zaman kanak-kanak takde special pun… cuma masa tu family kami sangat la suka vacation menjelajah satu Malaysia ni sampaikan saya mabuk hotel. masa kecik dulu saya mabuk hotel. masuk hotel, mesti muntah. tak pun demam.. gitu la sedikit sebanyak cerita zaman kecik dulu.. tapi memang sangat enjoyfull. rasa tak nak besar sampai bila-bila kan..

 

zaman remaja,

aku satu-satunye anak umi yang tak bersekolah berasrama. kirenya pergi skolah pagi balik tengah hari or petanglah. akak, adik-adik aku yang lain semua tinggal diasrama. jadi, aku punya sleng terengganu, hulu terengganu tu lagi banyaklah.. tapi aku tak pandai pun cakap hulu.. sebab dorang punya loghat aku sendiri pun tak paham. orang terengganu yang bukan dari hulu terengganu pun tak paham. die punya bahasa berlainan mengikut kampung pulak. ok dah bukan nak cite pasal bahasa. haes! lari tajuk pulak.

aku ni seorang budak sekolah yang skema. tak suka care hal orang.suka buat hal sendiri. tak ramai sangat kawan rapat. cuma seorang dua sahaja. tapi aku tegur semua kawan-kawan yang lain.takde la tak kawan teruskan.. aku kurang bergaul dengan orang sebab umi selalu mengajar, jangan mudah sangat terpengaruh dengan kawan-kawan.. budak perempuan pulak suka bergosip. aku ni jenis dengar kata umi bila dalam bab bergaul ni. and seorang pelajar yang dengar kata cikgu. cikgu cakap, time cikgu keluar kelas jangan bising.baca buku. so aku baca la buku tak pun duk simpan rahsia pasal lelaki yang masing-msing minat dengan best friend aku. tak berapa minat sangat nak take part dalam makan daging manusia sendiri ni.. tambah dosa.

disebabkan aku tak bergaul sangat, n takde geng pun kat skolah,aku ni macam seorang budak sekolah yang cantik tapi terlindung disebalik segala-galanya.cewah perasan cantikkan. takde lah. maknenye aku ni bukan rebutan bdk laki la masa kat skolah dulu.. mana ade lelaki yang minat budak skema walaupun lawa (ceh perasan), pkai tudung paras siku, lengan baju berkacing, baju kurung skolah pun besar. menampakkan aku ni gemuk dengan bentuk muka aku yang tembam ni. lagi la orang ingat aku ni tembam.. aku bukan jenis nak gi tandas, berteman 2 3 4 orang.. habis-habis takut pun, ajak sorang je best friend aku. solihah or nisa.. kadang tu pegi sorang-sorang je.aku n 2 orang best friend aku ni jaga koperasi. kira pengawas koperasi bergaji la.. dalam sebulan dapat la dalam rm20 seorang..hihihi..besenye duit tak penah smpat simpan pun buat bayar makanan yang dibeli kat koperasi masa bertugas.hahahaha.. memang ada yang free untuk kami, tapi dah tak cukup satu, beli lagi. zaman ni la aku jumpa dengan muizzuddin aku sekarang.auw auw. rasa macam nak menggedik pulak.

muiz tu budak femes la kat skolah dulu.ramai yang tergilakan die. ade la budak pempuan kiranya makwe die dulu la seorang pempuan femes jugak sebab cantik, gedik, and ramai kawan-kawan tapi selalu kene panggil jumpe guru displin. entah la. macam-macam jenis perangaikan. ade jugak pempuan yang jenis femes, ramai orang tergilakan, n berbakat dalam persatuan n jadi kesayangan cikgu.tapi sayang, gedik yang teramat la sangat…ade jugak cantik, tapi pemalu, femes, ramai tergilakan die, ramai kawan.. yang ini untung..

aku kat umah macam gadis biasa. bukan senang aku dulu nak keluar pekan walaupun dua tiga langkah je dari rumah aku.. ye la, rumah aku betul-betul kat pekan. umi aku memang jaga sangat kami supaya tak jadi macam budak-budak kampung masuk bandar. kebanyakkan kat pekan tu budak-budak semua macam pelik.. aku pun bukan jenis rajin duk kat dapur. semua jenis menu makanan aku reti buat tidaklah sebegitu.. aku tak reti pun main masak-masak ni. tapi kalau suruh masak buat makan tengah hari or malam tu boleh la lagi. lepas la perut kenyang.. aku pun bukan budak kampung yang pandai pakai kain sarung, pegi bercucuk tanam ke sume.. tapi kalau nak pkai kain sarung tu boleh la.. aku juga bukan gadis bandar yang pandai bersosial kenal semua jenis branded cloth.. tak.. aku gadis pekan. bukan gadis bandar mahupun desa.

so, aku ni ditengah-tengah. diantara bandar dan desa.

 

zaman yang dilalui sekarang,,

aku tak pernah shock culture walaupun aku ni bukan jenis senang nak keluar rumah. kenapa tak pernah?? sebab aku dapat beza yang mana baik, dan yang mana buruk. tak ye pun, kalau umi aku suruh aku keluar bersiar-siar pun aku taknak. aku memang indoor person. tak suka keluar rumah. itu kat umah betul aku la.. tapi bile kat rumah sewa or kolej dulu, aku suka sangat keluar sebab mahu mengenali tempat baru.bila dah bekerja nanti, bila orang tanya kau penah duk perak tolong tunjuk aku jalan tu boleh la kan.. ni duk je 3 tahun kat perak, tapi kelly castle yang dekat tu pun tak penah sampai apa kes?? kalau orang lain tengok aku selalu keluar, lepak dengan muiezz n ingat aku ni sosial gile. kamu semua salah. aku masih lagi membataskan pergaulan aku dengan lelaki-lelaki lain. cuma ngan muiezz sahaja aku bebas. ye la, aku pun macam remaja-remaja lain jugak. aku kenal wayang pun bila masuk u la. tu first time aku masuk wayang.hahahaha.. ye la, parents aku memang sangat mendidik kami dengan berlandaskan agama. sangat-sangat strict soal agama. aku pun sangat-sangat bersyukur dilahirkan dalam family yang amat menekankan agama. aku boleh tengok banyaknya beza orang timur n orang barat. aku tak buruk-burukkan mana-mana pihak tapi ini la kenyataan. kalau aku diberi peluang, nak kerja kat timur or barat, aku akan pilih timur.biar orang kata orang timur kolot,kerana kolot itu adalah batas kehidupan kita. jangan terlalu open minded sangat sampai bagi je suami kite berpeluk bercium dengan wanita muhrim lain. bahaya. yes, barat adalah syurga dunia, tapi didikan dan pemikiran kolot timur la jalan ke syurga selamanya. kolot kat sini bukan kolot yang macam bodoh takleh pakai langsung tu ye. kita islam bukan diatas nama, mahupun di mycard, tapi dihati kita. dijalan kehidupan kita. islam is the way of life. not only a religious. aku ni bukan la ustazah, or orang yang banyak ilmunya dalam agama, tapi masih ada buah fikiran dan kesedaran dalam diri.. haih,, kan dah melalut pilut dah ha…

ok la… da pagi bute dah.. cerita gadis pekan pun dah habis..

babai~~

“must have” list

ni list saya. bukan list kamu. hehehh.. ngade je ye.. oklah. ini diantara must have list untuk saya.

laptop..

alah,, boleh dikatakan semua pelajar universiti ada laptop. tp ini list saya dari sekolah menengah lagi.. alhamdulillah sudah dapat.. ^_^

DSC01443

suatu ketika dahulu……..

P1020850P1020448

sekarang sangat rindukan laptop acer ini… Y______Y

 

DSC01640

ini sekarang. yeay!

DSC01693

part 4..

kereta kecil..

saya idamkan kereta kancil turbo.cewah sebab ape turbo?? sebab kancil kan kecik molek je. sesuai la untuk budak pempuan faminin macam saya nih.. ops! faminin?? hehehh..kancil kan lembab sebab die kecik, so selalu je kene aniaya atas jalan.. sume duk main lintas-lintas je.. T__T padahal diri sendiri bawak slow motion hahahaha.. bila encik muiezz saya bawak kereta kancil merah masa part6 dulu, memang saya hias habis ah dalaman kereta tu.. bukan bahagian enjin ye.. kat dalam kete tu dah macam kereta budak pempuan dah..huhuhu.. tp sayang, kereta tu da takde.. jgn tanya kenapa, buat la konklusi masing-masing.. –_-

DSC02241DSC01543 - Copy (2)DSC02237

alhamdulillah tuhan maha kaya lagi maha pemberi. Dia amik apa yang kita ada, Dia bagi yang jauh lagi baik dari yang itu.. kereta muiezz kancil keluaran pertama tahun 1995 klu x silap.auto. oh, auto bukan taste saya sangat sebenanye.. skrang Dia bagi yang keluaran terakhir untuk model kancil EX,manual! Alhamdulillah.. saya tak gemar kancil mata bulat sebab macam kelakar.. kenapa kancil?? bukan kereta lain? sebab saya suka ukur baju dibadan sendiri. saya masih lagi pelajar x bergaji. duit pun mintak ngan abah je. so, saya fikir, kereta kancil adalah kereta yang paling sesuai untuk saya. kenapa tak viva? sebab kakak saya punya. jadi, adiknya mestilah kurang siket pada kakaknya kan.. ceh, cepat bagi anugerah adik mithali cepat!!

DSC05750

tengok la reben saya… lalalalala~~~ baru beli tau. heh, pasaipa tunjuk gmbr reben? nak lempang?? nak!

DSC05840

DSC05968DSC05976DSC05995

tapi, pemandunya tetap sama..hahahaha!! saya ni pemalas nak drive tapi suka sangat sangat n sangat sangat juga sangat sangat pergi berjalan-jalan… ^_~

camera..

i love lens! a’ah, suka sangat bergambar n amik gambar. mulanya, saya berhajat untuk memiliki sebuah DSLR canon a230 kalu tak silap. masa duk survey-survey ngan abah dekat kedai yang ada kat terengganu ini,  n tanya mr google, camera ni hanya untuk beginner kira sesuai lah untuk saya kan. tapi abah lebih berkenan yang professional punya yang boleh merakam tu.. so,abah cakap, tunggu la abah pergi KL tengok-tengok kat sana lagi murah.. bile dah blogwalking ape sume, macam sarat la pulak kan nak bawak bende alah besa gedabak tuh kan.. so, minat kat DSLR semakin kurang kurang dan terus rase macam menyampah pulak. sebab apa menyampah?? sebab kalau guna camera tu sah-sah la kite amik gambar orang lain lagi banyak daripada gambar diri sendiri kan. nak amik gmbr diri sendri macam guna camera fon n compact camera pun susah.. so, saya decided menukar taste kepada compact powder. eh tak, compact camera…..

 

P1030350

ini yang lama punya.. sudah rosak.. T___T  oh, masa ni kat apartment ilmu uniten. rumah kakak saya.. ^_^

 

Sony-Cyber-shot-DSC-T700-Red-tile

nak yang ini boleh??

sekarang, saya mahu yang atas ini.. mesti bersungguh-sungguh ni menyimpan wang tabung untuk sehelai camera ni! insyaallah… tak nak susahkan abah dah.. sony cybershot haruslah berwarna merah, tak kira yang slide atau tak. ^_~

smartphone..

oi! ini punya list memang melangit ah tingginya… ye la, bak kata umi, “student guna henfon murah-murah dah la.. ni nak pakai henfon kalah abah.. nak-nak student macam kaklang. semua barang nak rosak.”  –_-‘’ ye umi, ye.. barabg alang sume rosak.hahaha! entah la tahan panas kotnye.. tapi tak ape, ini sekadar wishlist sahaja.. dapat tak dapat lain cerita kan.. saya tak gemar sangat blackberry or iphone. biaq pi la kawan-kawan duk gila 2 benda tu.. but, i’m not interested with both..  tapi, kalu orang nak bagi tu, saya terima aje la, tak kesah pon nak bagi ape kan.. sume amik.. jangan tolak rezeki..

 

x10-mini-pl4

sony-ericsson-xperia-x10-mini-pro-01-tile

this is sony ericsson xperia x10 mini pro.. saya suka la android ni.. mengidam mende ni bila tengok die punya application lengkap n tepat dengan apa yang saya nak. mulanya cume menjadi keinginan sahaja.. tak terdetik pun nak masukkan dalam wishlist. tapi bila dah tengok kawan aku sorang ni da pkai SE yuri idaman kalbunya, apa lagi.. terus diserap ke dalam wishlist.. hahahaha… tapi, buat masa sekarang tak berhajat lagi nak membeli. kalu rosak, nanya! enfon mahal-mahal rosak. henfon SE cybershot aku tu pun baru je kene lenyek oleh kereta.. –_-. jadi biaq dulu la pakai je fon yang boleh hantar mesej n kol dulu. biar pandai pegang enfon dulu kan..

 

ok, that all for today.. babai~~

Nov 26, 2010

speechless

this is not a compete lyric.

 

“can’t believe what you said to me
Last night when we were alone
You threw your hands up
Baby you gave up, you gave up

I can’t believe how you looked at me
With your James Dean glossy eyes
In your tight jeans with your long hair

Could we fix you if you broke?
And is your punch line just a joke?

I can’t believe how you slurred at me
With your half wired broken jaw
You popped my heart seams
On my bubble dreams, bubble dreamsa..

 

DSC03066

 

I’ll never talk again,
Oh friend you’ve left me speechless
You’ve left me speechless, so speechless

Hooow?
Haaaa-oooo-wow?
H-ooow?

And after all the drinks that we’ve been to
Would you give it all up?
Could I give it all up for you?

never….”

Nov 21, 2010

past year question

 

ni bukan soklan exam yer…. da malas da nk pikir exam!

question:

adakah anda mahu berjumpa dengan ex-bf/ ex-gf kamu buat masa sekarang? bagaimana situasi pertemuan anda itu?

soklan cepu mas! jawapannye,,,, jeng jeng jeng…..

ya! memang saya mahu berjumpa kembali bekas bf saya tu! eh, jumpe skali ngan bf aku lah. nak tunjuk kat kau siket bf aku skarang lagi hot! cool la dari kau. hensem jadi kegilaan wanita lain lah!bukan macam kau. name je playboy tapi…hampeh… mulut manis tapi penakut giler… eh eh… tak baek kutuk-kutuk orang.. –__-

 

04112010(019)

 

29102010(006)

situasi tu, boleh jadi ditaman bunga sedang bersiar-siar n berasmara dana bersama bf aku.. lagi best dekat oversea tak kesah la kat paris ke, london ke, perancis ke… time tu kitorang pergi berbulan madu tapi kau wahai ex-bfku kau jadi buruh kasar haram yang macam mat-mat bangla kat negara kite nih. tapi gaji kau siket ah koz bf aku skarang tu partner ngan majikan kau..hahahaha.. jahat gile situasi tu.. pastu, time tu kitorang tengah shopping-shopping, n time tu aku style gile lah dengan make up, dress… sampai kau pun terpegun n terdetik dalam hati kau,, “menyesalnye aku lepaskan dia dulu…” padan muka kau bajet hensem padahal muka seposen playboy…. ok itu jela yang aku gambarkan untuk soklan cepu mas nie.. boleh jadi cita-cita mungkin??

ok lah.. dah habis dah sesi merepek hari ni…babai~~

Nov 19, 2010

entry pasal henfon rosak lagi..

 

29102010(051)

 

29102010(056)

29102010(067)

gambar-gambar nie diambil menggunakan fon nokia navigator muiezz n tahap kepuasan megapixel yang yang tidak memuaskan…. ye lah sebb dah biasa guna cybershot punya lens.. tengoklah lens cmra tu.. retak seribu. sayang betullah.. fon miezz ni xleh nak zoom in mcm fon saya.. Y____Y

siapa-siapa yang penah pakai fon sony ericsson k770i cybershot mesti mengagumi akan camera fon nya..memang puas hati ah..

 

 

DSC00711

ni pulak gambar-gambar raya 2009

DSC00731

DSC00754

DSC00584

DSC00518

DSC00514

DSC00513

saudara mara.. memang happening giler ah tyme raye..

DSC00509

DSC00422

DSC00421

DSC00410

DSC00371

DSC00335

DSC00312

DSC00296

DSC00293

DSC00292

DSC00291

DSC00289

 

DSC03684

 

DSC03683

 

DSC03681

 

DSC03670

 

DSC03658

DSC03657

DSC03654

DSC03653

DSC03650

DSC03648

DSC03632

pemandangan ketika site visit di Mersing Johor.

DSC04223

nak snap-snap gmbar baby cam spupu saya nie,, adik Qayyum..

 

DSC04225

DSC04209

 

DSC04208

gambar nie saya mmg x edit..backgaround je yangbergerak.. ni die jadik dengan sendirinya. bile nak buat skali lagi dah tak reti dah.. die kene pandai main botton ala click die tuh…

DSC02646

DSC02653

DSC02679

final uni legue muiezz…

 

DSC04623

DSC04624

DSC04632

DSC04634

gambar pelita diwaktu malam raya…

DSC06043

focus objek dihadapan. (tanpa sebarang edit guna software edit gmbr ya)

 

DSC06045

focus objek belakang.

DSC06025

betapa tajamnya camra die sampaikan jalur-jalur halus skru  tu pun boleh nampak walaupun hanya camra fon yang bermegapix 3.2..

gambar-gambar kat bawah ni pulak gambar yang saya amik tyme perektikel kat majlis daerah hulu terengganu tengah tahun ni.. gambar-gambar ni dah penah publish kat entry ni..

DSC02968 (2)

DSC02971 (4)

DSC02972 (2)

DSC02977 (2)

DSC02979 (2)

DSC02980 (2)

DSC02981 (2)

DSC02982 (2)

DSC02985 (2)

 

DSC02986 (4)

DSC02987 (2)

DSC02988 (2)

DSC02989 (2)

DSC02990 (2)

DSC02994 (2)

DSC02995 (2)

DSC02996 (2)

DSC02997 (2)

DSC02998 (2)

DSC02999 (2)

DSC03002 (2)

DSC03009 (2)

DSC03018 (2)

kat atas ni siket daripada folder pic yang diambil menggunakan fon yang dah rosak tu…  baru setahun gune dah rosak.. rosak sebab jatuh depan rumah sewa tanpa disedari and 2 buah kereta telah melanggarnye..  saya cume sayangkan cameranya sahaja…  skrg ni terpaksa guna fon monotone punya tu… nokia 1100 punya.. mungkin dah tak beli fon canggih kot buat masa terdekat nih. bak kata umi saya, belajar pakai fon buruk dulu nak pkai fon baru..huh,,,, pasrah je dengar kan… yang penting skrang nih, saya nak camera! camera! camera!! Y______Y