Jan 28, 2011

saya suke!

 

assalamualaikum….

dear untalkative diary,

(pesanan saya, entry ini adalah entry untuk saya meluahkan perasaan saya sahaja. bukan untuk kamu kamu mengutuk or mengata ok! cuma sebagai tempat simpan memori saya saja sebab saya tau cuma orang-orang terdekat saja yang baca ni.yg selalu menyinggah tu, hye! tq ya… ^_~ ini bukan blog untuk publisiti okeh! emo kejap. sekian.)

ouch! saya dah terlalu intoooo make up! rasa nak tahu semua jenis cara-cara make up dari setiap individu yang berbeza. tak sangka pulak dah banyak dah video make up kat youtube tu saya selongkar.huhu. juz nak belaja saje. tapi kalau keluar kemana-mana, saya suka pakai bedak, eyeliner n lip-ice je.senang nak semayang.. rasa macam obses pulak pada alat-alat make up ni.first individu yang saya belajar adalah dari video michelle phan from filipina. actually,saya memang dah pandai make up pun before this. cuma ingin tahu lebih lanjut je tentang cara-cara make up. saya ni obses sket dengan health n beauty ni.tapi tak berapa nak tahu sangat. tu la yang duk mencari-cari nih.yang penting health la kan. macam mana nak cantik secara semula jadi macam, cara-cara nak kulit licin ke, kene buat ape,makan tomato eh?? macam tu la…. hahaha.. jom layan video michelle phan nih..

mata yang mempunyai monolid (satu kelopak mata biasa orang asia la macam cina, jepun korea) lagi nampak vogue elegant n gojes tau.. hihi..

okay, tetiba rasa nak buat video jugak boleh?? buat khas  untuk simpanan saya saje la.bukan untuk nak ajar kat orang lain. sape-sape nak tengok pon boleh…tengok saja ok.. ^_^V

wassalam…

Jan 25, 2011

a guide to proper hijab for ladies

 

Hijab in Islam, is basically a “dress code” for Muslim women in public. Many perceive hijab as “traditional” and a form of oppression; but truth is, hijab protects and safeguards women from harassment! The wisdom behind hijab is to minimize sexual enticement and most importantly, it is a form of obedience to our Lord, Allah.  Take hijab as your pride, and Insyallah, you will become a better Muslimah.

p2

1. The most basic form of hijab is to cover the whole body, except the hands up to the wrist. Take note that hijab is not only about covering your head with a headscarf, but it’s about covering your body too!  A hijab isn’t complete until both requirements (head and body) are covered.

Related verse from the Quran:

♦”… that they (the believing women) should draw veils over their bosoms and not display their beauty except to their husbands, their fathers…” [ An-Noor 24:31 ]

p3

2. A proper hijab requires one to wear loose clothes in order to avoid “showing” those beautiful curves! The Prophet (pbuh) has warned us that women who are dressed yet naked (ie: tight-fitting clothes) will receive harsh punishment in Hell (nauzubillah).

Related hadith:

•The Prophet (pbuh) said: “There are two types of people in Hell-fire whom I did not see: People who have with them whips that are like the tails of cow; they strike people with them. And women WHO ARE DRESSED YET NAKED, who are Mumilat (ie: who shake their shoulders when they walk, who draw the attention of those who are looking at them) and Ma’ilat, (ie: they walk in a slanting manner, strutting with a kid on fluidity of motion, so as to attract others)… they will NOT enter Paradise, nor will they smell its fragrance whereas its fragrance would be smelt from such and such distance” [ Sahih Muslim, Book 24, Chapter 26 #5310 ]

p4

3. Think that headscarf or long skirt of yours is solid enough? Look again, it might be transparent and people are able to see the shape of your hair bun or legs! Whatever material or fabric you put on yourself; make sure they are not transparent!

p5

4. Ladies, keep your attire or outfit simple and modest! There’s no need to be flashy in order to attract the attention of others! Most importantly, it should be free of anything that may lead to arrogance, self-conceited, pride and riya’. As ladies, we are to display Allah’s blessings upon us in our clothing, but do it without going to the extreme of wastage or extravagance.

Related hadith:

•The Prophet (pbuh) said: “He who trailed his garment out of pride, Allah would not look towards him on the Day of Resurrection” [ Sahih Muslim, Book 24, Chapter 8 #5195 ]

p6

5. “Are you a girl… or a boy?” Is the type of question other people shouldn’t be asking when it comes to an individual, and we should avoid it at all costs! Dressing up/ looking as the opposite gender is dangerous to self, as it challenges the pride and it brings confusion to others. So ladies, be proud of your girly self! :)

Related hadith:

•”The Prophet (pbuh) cursed the man who dresses like a woman and the woman who dresses like a man” [ Abu Dawood, 4/86 ]

p7

6. Why bother dressing up the others (ie: the unbelievers) when you, as a Muslimah, have your own identity to be proud of? By imitating them outwardly, it might lead to imitating them inwardly (beliefs, characteristics). Muslim ladies too, have their own style and fashion to be proud of! :)

Related hadith:

•The Prophet (pbuh) said: “Be different from the Mushrikin” [ Al-Bukhari, # 4/39 ]

source: http://www.owhsomuslim.com/osm/a-guide-to-proper-hijab-for-ladies/

be beautiful in Allah eyes

 

69143_447719864799_374283089799_5044551_4289492_n

art work by, illy of brother hoodarts

rezki

 

 

tumblr_leuv3h3ict1qztn65o1_1280

source: http://fingularity.tumblr.com/

Jan 24, 2011

kadang kala


kadang kala,
aku terpaksa berdiam tanpa meluahkan kepada sesiapa dan dimana-mana. dengan segala bebanan dan tekanan yang dihadapi.
kadangkala,
aku terpaksa keraskan hati butakan mata pekakkan telinga kuatkan semangat untuk terus belajar. dengan segala apa manusia lakukan terhadap aku.manusia yang mahukan hipokrit, ampu-mengampu,kaki kipas. maaf, aku mahukan kejujuran dalam segala benda.
kadangkala,
aku terpaksa menempuh onak dan duri untuk terus kedepan. kerana jika melarikan diri, aku tidak akan dapat capai kehadapan.
kadangkala dan selama-lamanya,
tempat terbaik untukku mengadu meraih ketenangan adalah diatas sejadah, berdoa bersama-sama aliran air jernih dipipi. musik terbaik mendendangkan sendiri alunan Al-Quran dan ubat penenang jiwa adalah berzikir bersama-sama tasbih dan inilah pengubat jiwa yang paling mujarab untuk hamba-hambaNya dimuka bumiMu ini kerana dunia ini penuh dengan kepalsuan..

Jan 13, 2011

kenapa perlu pilih bulu??

 

assalamualaikum…

sedangkan kita tak pernah jumpa face to face pon kan. juz simple thing. approve komen saja kalau terlalu busy n tak dapat nak jawab soalan yang telah peminat kamu ajukan..rasanya kat alam maya nih istilah pilih bulu-nak-approve-komen-atau-soklan nih tak perlu kot.bukannya kerja grouping yang memerlukan komitmen antara satu sama lain….

ye lah..saya amat kesal and terasa sangat-sangat terhadap sikap sorang blogger fames ames ni..saya ingat,saya sorang je yang terasa, rupa-rupanya bila blog walk, ade jugak blogger lain yang terasa dengan sikap sombong pilih bulu blogger femes nih.bila ditanya, rupanya orangnya same.blogger femes tu la jugak yang dia terasa…

saya pun sangat-sangat terasa n kesal bila sesetengah peminat blogger tu cakap buat entry duk petik-petik nama dia, nak publisiti murahan la tuh.. tak kesah la siapa yang penah buat entry pasal die kan.saya pon penah gak buat.terasa kot! tolong la, saya memang suka baca blog dia pada awalnya, tapi bila dah jadi sombong pilih bulu menunjuk-nunjuk macam nih dah malas nak view blog dia dah.. mungkin dia boleh cakap, alah engkau sorang tak view tak luak la fans aku yang beribu riban nih.. tak apa, tuhan nak terbalikkan hati masing-masing sekejap saja.jangan sampai fans kamu tu bertukar menjadi haters. stakat nih, saya cuma terasa. tak perlu la jadi pembenci dalam bahasa melayunya kan.

orangnya cantik, pintar, kaya raya dengan duit mak bapak, femes kat alam blog nih, tapi sayang seribu kali sayang. hati kamu tu terlalu riak dengan kedudukan kamu sekarang.

‎"Be nice to people on your way up because you meet them on your way down !" might be not me who you will met but some day you'll deserve what you have to.. no wonder you got a lot of haters. human altitude. so arrogant when become a top star.”

ini adalah status fb saya.. memang sangat-sangat terasa. satu baris ayat kat atas tu dipetik dari blog kak ain.stakat ni saya suka dia. dia tak pernah sombong.even kite komen hye pon die balas. ni kan la pulak soklan kan. sorang lagi fatin suhana.yang ni lagi la saya suka. dia pon perfect macam blogger femes tu, cantik, bijak, kaya… siap tanya lagi apa nama profile fb yang penah add dia sebab dia nak approve.. dia memang buat saya adore sangat dengan perangai dia tu..apa-apa pun, saya berharap sangat supaya blogger tu berubah pada diri dia yang dulu. tak sombong, tak menunjuk-nunjuk, tak pilih bulu supaya tak lari peminat-peminat dia nanti..

saya tak nak cakap banyak nanti benda lain pulak yang ditulis.

wassalam..

mencapap??

 

assalamualaikum..

 

18-12-10_0927

 

mak aih, tak paham la. ade ke upload gambar sendiri kat blog nih mencapap?? terserah la kepada niat masing-masing. bagi saya itu bukan mencapap namanya. tak paham betul la. jangan kata saya mencapap sebab kau orang try la search guna segala jenis search engine pon. google ka, yahoo ka, bing ka or whatever la.saya tidak membenarkan search engine tu cari saya kalau dorang jumpa jugak, maknanya blogspot nih la yang bermasalah. so, jangan beri definisi mencapap nih kepada bloggers yang upload gambar masing-masing kat blog dorang.selagi tak tunjuk aurat, tak apa rasanya, muka tu bukanlah aurat bagi pempuan bukan?? agak terasa n sedih la jugak kan tetibe orang cakap macam tuh..

wassalam…

berfesyen?

assalamualaikum…

oh,, entry ini mungkin agak panas untuk blogger wanita kat malaysia nih. sape tak suka berfesyen kan.. kat sini saya cuma memberi pandangan dan pendapat saya saja.tak de kena mengena dengan sesiapa. so jangan nak emo-emo kat cni ye. tak puas hati, boleh blah dari cni buat entry sendiri.

“kadang-kadang benda nih macam berputar. dan terus ke zaman jahiliah.”


as i said, ini cuma pendapat dan pandangan sahaja. siapa tak suka berfesyen?? saya pun suka tau.tapikan. benda nih kena hati-hati kerana kita nak menampilkan diri di khalayak ramai.orang yang melihat kita dan menilai kita dengan berpakaian. sebagai seorang wanita, kita sebenar-benarnya tak perlu menarik pandangan orang ramai. kita tak perlu buat orang pandang n tertarik kepada kita kerana ini menimbulkan syahwat bukan? kalau orang tu memang selekeh tapi menarik pandangan juga tu lain cerita la kan. ops, saya bukan nak berdakwah ye.saya bertulis atas sedikit kefahaman dalam berfesyen. jangan sentuh topik lain! stick with this topic, fashion ok.!

statement yang saya besarkan  diatas dah boleh mengulas segala  benda yang saya fikir. malas mengulas panjang takut tersasul kata jadi bahan berbahas yang entah pape pulak. saya nih bukan pandai berfesyen, dan bukan orang yang baik-baik alim ulama.saya cuma perempuan melayu tipikal yang mempunyai pandangan tersendiri saja. saya teringin nak berfesyen. tetapi bila survey sendiri kat dunia maya nih, fesyen sekang buat saya sakit mata. pandangan saya sebagai seorang perempuan sama dengan pandangan segelintir lelaki kat dunia maya nih. korang google la sendiri. tak nak buat iklan blog dorang kat sini sebab saya pon tak nak dorang popularkan blog saya nih.
apa yang buat saya tak suka adalah,
pertama,
pakai tudung, tapi tak tutup dengan betul. syarak bertudung adalah menutupi aurat iaitu rambut leher dan dada. bermakna kita kena pakai tudung melepasi dada dan tidak menampakkan leher dan perhiasan dalaman. saya penah terbaca tentang bertudung nih. apa yang saya faham, kalau kita bertudung tapi menampakkan perhiasan dalaman seperti anting-anting dan rantai ia seperti perbuatan wanita kafir. (ini bukan freemason or keagamaan okeh! ini apa yang saya faham saja!!)
kedua,
bertudung, tapi memakai pakaian yang ketat ketat sehingga menampakkan susuk tubuh. ok, saya pun bernah berpakaian menampakkan susuk tubuh waktu zaman saya jahilah dulu. sekarang saya sudah berusaha kumpul duit beli baju yang longgar-longgar. berubah secara slow-slow. yang saya paling tak suka bila segelintir kawan-kawan saya memakai legging. saya paling tak suka. sebab apa? cuba bayangkan pakai legging warna kulit.tak ke seperti tak pakai apa-apa?? saya yang malu tengok mereka pakai macam tu. maaf jika ada yang terasa. baju inner pulak. boleh diterima jika baju tu tak terlalu nipis dan ketat. saya malu tengok kawan-kawan saya pakai baju inner yang ketat sehingga kain tu strech dan menampakkan warna kulit badan dia.. ya Allah.. tolonglah..saya tahu sape la saya ni nak berpesan-pesanan. manusia sekarang, dipesan lagi melentingkan. tak kesah la kubur masing-masing. tapi kalau kita tengok dan buat dek je sekali dengan kita dapat dosa. baik tegur kau nak melinting, tak nak ikut lantak kau lah kan. tapi dosa aku dah terlepas. sebagai umat islam berpesan-pesanan ke jalan allah adalah satu kewajiban.

ketiga,
semua dah ok, tapi komnbinasi warna yang memang orang tertarik sakan lah aih! buat promote jualan barang pon boleh laku nih! hai, biasalah wanita suka akan warna. saya pun suka tau. tapi bila dah jadi warna pelangi tu rasanya tak sedap jugak nak memandang nih. kalau pakai shawl pelangi, baju pelangi, seluar pelangi jadi apa? jadi clown bukan? maaf kepada yang terasa. tak bermaksud kepada sesiapa. boleh nak pakai pelangi-pelangi pon.tapi biar la salah satu sahaja.contohnya, shawl pelangi, baju putih atau hitam atau satu warna sahaja. or baju pelangi, seluar n shawl satu warna sahaja. baru la tak jadi fashion disaster.
keempat,
maaf jika terasa, saya tidak suka tengok orang make up tebal-tebal. benda ni boleh buat sakit mata.nak make up boleh.tapi biar nampak natural. saya suka tengok orang makeup gaya korea or jepun. nampak natural.saya pun pernah jadi mangsa make up nih. tapi sekarang bila tengok gambar, macam fake pulak. bukan diri kita sebenar.dan sekarang saya sudah kurangkan make up. juz simple.
sekali lagi saya nak cakap saya cuma meluahkan isi hati saya sahaja. apa yang saya faham, jika tak berdaya nak bertegur dengan perbuatan, tegur la dengan lidah, jika tidak berdaya bertegur dengan lidah tegurlah dengan hati.saya insan yang sangat lemah.dan blog saya adalah isi hati saya.saya pun buat benda tak baik, and saya bukan orang alim ulama dari sudut lain. jangan nak komen or hentam saya. ini cuma pendapat sahaja. n jangan nak emo-emo kat blog saya. pergi buat entry sendiri and emo la kat blog masing-masing. saya tak menyebut mana-mana nama sesiapa kat sini. jadi jangan nak memandai nak letak nama saya kat sana ye.aman aman tiada sengketa, salam sayang semua..
wassalam..

dalam trauma

 

saya masih lagi dalam truma. kisah 2 malam berturut-turut.kerana serangga dan sikap jantan yang nak amik kesempatan! ya Allah, mintak dijauhkan la perkara ini berlaku lagi…. T_____T

 

kisah 1: ulat gonggok (cerita pendek).

sedang syok-syok tido tiba-tiba tersedar sebab ulat gonggok sedang merayap dekat badan saya!!!! eeeuwwwww!!!! terus campak ulat gonggok tuh!! 2 eko plak tuh. and terus tak leh tido…lepas tu pening kepala.. T_T

 

kisah 2: abang service penggatal!!!!! (cerita panjang berjela-jela)

kisahnya begini.printer saya rosak, then kawan saya ada bagi num fon abg service ni. die siap amik printer tu dari rumah kita dan hantar balik bila dah siap. yang pelik, pegi amik tengah-tengah malam. hantar pon tengah2 malam. die datang umah saya dah 3 kali. 1st pegi amik printer and laptop housemate saya untuk direpair. 2nd, hantar laptop. 3rd antar printer. 1st n 2nd tu memang lame kot abang tu dok bercerita depan rumah kami entah pape sampai lari topik.. dah la datang dalam pukul 11malam. duk depan umah berejam jam..sampai mengantuk  kami ni ha. 1st datang, selekeh, 2nd datang mmg smart ah.siap pkai crem rambut ape bagai lagi malam-malam buta.

yang tak leh blah yang 3rd ni.. kali ketiga dia datang dia kol saya dulu. mulanya dia cakap nak hantar petang. skali tunggu tak datang-datang. malam jugak die datang. kol, die bagitau macam nih “boleh tak abg amik hang dulu pegi umah abg, abg nk crita sket pasai apa rosak printer hang nih pastu bru abg hantar hang dengan printer. buka apa, duk berbual-bual depan umah hang takut ganggu jiran pulak…” (ape kejadah pulak jantan nih nak amik aku!!!) aku pon gtau la “ah, tak per hantar je printer tu trus jiran-jiran saya nih sumenye student.dorang faham.biasa la student….” nasib bek la die cakap ok. fuh!

demi menjaga keselamatan diri, aku (tetibe “aku” biaq pi lah..) ajak la membe laki aku yang duk selang 2 3 buah dari umah aku mintak teman aku time abang tu sampai depan umah aku.. aku duk bual-bual ngan membe aku jantan tuh pun tepon la..yang tak leh blah die  siap suh aku buat kopi ke teh ke biskut ke nak join the club sembang malam-malam buta. pukul 1 pagi kot time tuh!!!! memang something wrong some where la kan… bila aku tanya die jauh lagi ke? boleh pulak die cakap jauh lagi la lambat lagi la skali dah duk depan umah aku… pergh!!! meremang bulu roma… pastu die kuar dari kete die and kuarkan printer aku.pastu trus muka die brubah tengok kawan laki aku tuh.. lepas sume setel bayar ape, die trus blah.yg kali ketiga nih memang kejap gile ah die hantar. selama ni setangah jam duk mengarut sembang bukan-bukan. kali ni 3 minit pun tak sampai sebab tengok membe aku tu ade skali.. fuh!

nak dijadikan cerita, bestfriend aku, farah ni nak beli laptop scond hand dari die. salah aku jugak la promote jantan tu kat farah. dorang pon penah la jumpe kan.. lepas die hantar printer aku tu, die pergi ajak farah lepak kat kedai mamat pukul 1 lebih .. pagi-pagi bute kot!!! tak ke pelik namenye tuh.yang si farah pulak ok je..dorang duk menyembang kisah dongeng yang direka cipta oleh jantan tu la kan.ckap saya ni tak jahat la tak main pempuan la.yang hang pegi ajak pempuan malam2 bute tu ape?? bru jumpe skali due je kot.. yang si farah ni pecaya je cakap die.. wallahualam la benar ke tak ape yang die crite tu kan.. nampa tak kat citu die tengah meracuni fikiran farah?? pagi ni aku duk bercrita pasal abg tu kat farah farah dah tak pecaya dah. dah pandang pelik dah kat aku. weh takut weh!!!! aku takut kawan aku tu termakan kata-kata jantan tuh!! nanti aku yang rasa bersalah kalau jadi pape hal kat kawan aku tuh! die tu dah la pecaya je ape yang orang “baik” bercerita… entah la.. aku skarang nih dah trauma dah dengan kes smalam..

apa yang penting sekali kat sini, jangan la kita buat “mudah-mudah” sangat dengan laki yang bru kte kenal. jangan buat peramah sangat n jangan terima je apa yang die mintak.. jangan pecaya apa yang dia cerita sbb kita tak kenal langsung siapa dia tu. jangan ikut laki yang bru kite kenal kalu die ajak pegi mana-mana. especially kalu tengah-tengah malam.. bahaya tuh!!

selama 6semester ni, ni la semester terakhir saya buat diploma kat uitm ni. selama 5semester lepas,saya dijaga betul-betul oleh encik muiezz.. so tak de sape yang berani nak kacau saya. ape-ape hal muiezz yang uruskan. sem nih adalah sem pertama saya hidup kat sni tanpa muiezz. semua kene buat sendiri. tengah drive pon berani lagi orang duk usha-usha, slama ni muezz je yang tolong drive. tak de pulak gangguan macam tuh.. rase sangat-sangat unsecure bila jadi perempuan nih..saya dah takut dah nak gi mana-mana or mintak bantuan orang baru n tak dikenali… nak je suh muiezz kawen awal-awal.bru rasa selamat. orang mungkin pikir negatif bila tengok kapel jalan laki pempuan. actually, jalan macam tu lagi selamat daripada jalan ramai-ramai dengan semua perempuan. bukan nak galakkan maksiat, tapi nak galakkan kawen awal bila dah sampai jodoh tu..kawen awal bukan gatal,tapi nak elakkan sebarang benda yang tidak diingini berlaku.. huhuhuuuuuuuu…….T__________T

 

masih dalam trauma.. wassalam… T___T

Jan 11, 2011

kes heels lagi

 

assalamualaikum….

baru je beli wedges baru sebelum masuk sem nih. haih! hari kedua studio dah putus?! rasa macam nak nanges!! sabar sajalah.. lepas ni dah tak leh pakai wedges yang bertali dah.. lasak sangat..dah 2 pasang dah wedges baru saya rosak. >_<  herm… nanti nak beli boots lah.. haish! baru buat entry boots. mungkin nak suoh saya betul-betul beli kotnye. boots tak putus kan.ye lah nak putus ape. adoyai…

 

11-01-11_1642

muka kepenatan kelas dari pukul 8 hingga 4 petang dan malam ni pulak 2jam.. =_=

 

 

11-01-11_1646

ape-ape pon, walaupon wedges putus di tengah khalayak ramai masa berjalan nak g kelas tengah hari tadi, kena jugak yakin dan tabahkan diri sendiri.. fuh! menguji betul…

wassalam…

nak jugak boleh tak?

 

dillards_red_trench_coat

 

61421_110612765665462_102920626434676_85906_5305196_n

please…. someone??  >-<

Jan 10, 2011

hey boots!

 

tahun baru ni citarasa pun baru. citarasa saje lah. bukan nak memiliki pun sebab sudah tahu tak mampu nak memilikinya. sekarang tengah kemaruk nak pakai heels yang depannya bertutup. macam boot or oxford heels. ye lah, zaman skolah dulu rajin jugak pkai boot. siap berbunyi-bunyi lagi bila hentak kaki. tak percaya??

418491449m

ni, ni.. ni time skolah dulu-dulu.. tak clear sangat sbb gambar lama.

private_1_976c229b300715744c0fd52d9f9d221c173e9f92884b648f2b5311872e324d2fl

pakai baju kurung pon kene pakai spike boots.saya yang kurung hijau atas tu.

tapi sekarang sebab rindu nak pakai balik boots tapi sudah tak de kesempatan macam dulu lagi, so, saya sekarang ni sangat-sangat la excited nak pakai boots or oxford heels macam kat bawah ni..

 

61421_110612765665462_102920626434676_85906_5305196_n

236437_366_45

ankle-boots-women-lace-up-high-heel-ankle-1-origin

sudah tahu tak mampu dan tak sesuai nak pkai kat tanah kering kontang seri iskandar perak ni..

(-_-)”

kosong

 

kadang-kadang tu, bila kite ingat balik kisah lampau, kita jadi sedih. sebab semuanya dah berubah. manusia, suasana dan aktiviti yang penah kita buat dulu tak kan boleh buat dah. semuanya macam dah mati. semua jadi kenangan. sedih, pilu, sebak semua ada… –_-

162599_173953845970835_100000686637697_405089_2256203_n

a pieces of plkn’s memory…

in heart. T_T

Jan 9, 2011

ketentuan Illahi

 

  • kita tak boleh terlalu melihat kejayaan seseorang sebab kerana kejayaan mereka itu boleh buat kite down kerana terlalu taksub akan kejayaan mereka.
  • tuhan telah menjanjikan sesuatu kepada sesiapa yang tabah dengan ujian-Nya dan sabar mengharungi ujian tersebut.tak pe sedih sekarang pon. dengan izin Allah Dia telah menjanjikan sesuatu kepada kita dikemudian hari.. kita hanya perlu sabar dan mengharungi ujian yang telah diberikan kepada kita..

wassalam…

regret with human altitude.

 

i’m still thinking about the Elenor Rooselvet.

“Great minds discuss ideas;

average minds discuss events;

small mind discuss people.” –thank to my sis because of this wall post.-

are we have small mind because we discuss about human altitude even though we never mention the names or point someone?

or are we have great ideas because we create the ideas and analyse about human behaviour?

i wanna know this. who have any answers please leave it here.thank you.

Jan 6, 2011

dear my followers….

Assalamualaikum…
image
firstly,  i would like to thank all of you because be my followers. tak kira lah ikhlas ke, nak suh saya follow kamu balik ke, tak kesah lah. tapi once kamu click “follow”automatically setiap update saya akan masuk ke dashboard kamu. kepada yang betul-betul ikhlas follow sampai letak link blog saya kat side bar kamu saya ucap terima kasih banyak-banyak sangat sampai tak terkira. for sure kamu akan sentiasa datang blog sayakan untuk bace my lastest entry.. thankyou so much dear! =’) terharu saya. kepada yang follow n suh follow balik, saya sudah follow kamu semua.. kalau ade saya tak follow tu, bagitau la.. saya ni ske jugak blog walk kat blog orang..tapi nak follow sendiri tu susah la.and saya gerenti 99% majoriti yang follow ni takkan datang balik punya blog saya ni koz saya tahu blog saya ni such a rubbish thing je. tak de pepe yang menarik pun. cuma cerita pasal emosi je terlebih.. ok la sudah habis merepek dan sekali lagiterima kasih byk2 kepada yang follow n selalu datang jenguk blog ni balik..tenkiu kamu ni betul2 follower yang setia lah. i solut u..  ok,
bye!~

Jan 5, 2011

tag dari cik puan plankon. hehe

 

Assalamualaikum!

nak jawab dengan soklan jugak boleh??

1. apa benda paling penting dalam hidup anda?

kalau manusia boleh tak?

2. benda terakhir korang beli pakai duit sendiri?

carger fon motorola boleh?

3. dimana tempat perkahwinan dan apa tema perkahwinan korang?

tak nak  jawab boleh tak?

4. adakah korang sedang bercinta sekarang?

rase-rase?

5. berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?

biasanye macam mane tu?

6. novel/buku/majalah terakhir yang korang beli?

saya ni suka membace ke?

7. antara mak ayah korang, yang mana korang lebih mesra?

untuk apa soklan ini?

8. namakan orang yang betul-betul korang nak jumpa dalam hidup korang?

tak nak namekan boleh tak?

9. adakah korang basuh baju korang sendiri?

kalau saya masukkan baju dalam mesin basuh tu sape yang basuh agaknye ye?

10. di manakah tempat yang betul-betul korang nak pergi?

erm.. boleh tolong jawabkan tak?

11. pilih salah satu, peluk atau cium?

nak tido boleh?

12. beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda?

benda ape tu?

14. 5 lagu yang korang suka and selalu dengar?

eh, eh, ade lagu baru ke dalam laptop aku??

15. 3 blogger yang dipertanggungjawabkan untuk jawab tag ini ?

siape-siape saje boleh tak?

done!~ hehehe.. =P

new class for 2011

 

Assalamualaikum!

i’m already part 6 now.. macam tak caye dah dipenghujung diploma. rase maca baru je semalam daftar masuk part 1, baru lepas MMS, baru merasai kehidupan di kampus dan pape je la kan.  seriously, first time jejak masuk seri iskandar untuk sem ni rase macam sedih gile. tiap-tiap malam nangis sampai tertido. esok bangun mate bengkak. huh!memang rase lonely sangat eventhough ramai kawan yang duk menyapa, hu hye, hu hye. whatever je lah.abaikan saje prasaan itu. sem ni new studio, n new life style. sangat menyedihkan..

 

03-01-11_1438

biasanye, first day mesti nak pakai tudung baru n gaya tudung baru, make up pun nak care baru dengan contact lens ape bagaikan.tapi this time, tak de prasaan pulak nak pakai camtu. so, simple je la dengan baju kurung putih tudung bawal putih dan sapu bedak yang sangat nipis sebab dah lambat nak gi kelas,

03-01-11_1546

 

actually kan, saya ni tak de keyakinan langsung nak pkai tdung putih koz menampakkan kulit muka saya yang gelap nih kerana masih tak percaya cakap encik muiezz yang menyatakan kulit saya cerah. =_=. oleh kerana pagi first day class tu saya bangun agak lambat untuk bersiap, saya pun dengan keberanian dan kecekalan pakai jugak la tudung bawal putih ni. mase makan tengah hari tu, duk usha-usha siswi yang pakai tudung putih yang ade kat cafe tu dengan memuji sesorang diri dalam hati cakap ya Allah cantik nye budak ni. lepas sorang-sorang duk memuji name Allah. sekali terpandang la cermin kat sink basuh tangan kan time nak makan. pastu,,, Ya Allah, aku pun ape kurangnye. duk memuji ciptaan Allah kat orang lain, tapi tak sedar ciptaan yang sedia ada pun sama saja.. lepas tu, baru la ade keyakinan nak amik gambar. so, sekarang saya sudah percaya cakap encik muiezz.. lepas ni kene sentiasa bersyukur seadanya dri kita. selama ni rase sangat-sangat merendah diri dan tak de keyakinan langsung… ok la. dah tak de pape nak merepek lagi. ade mase, new entry..

bye!~