Apr 13, 2011

kelisa silver

 

assalamualaikum…

first of all nak mintak maaf kepada sesiapa yang memiliki kereta kelisa silver ini kerana entry ini agak menyentuh hati dan perasaan.

sebagai pemandu, saya mempunyai persektif terhadap kereta ini. sebabnye, kelisa ni kecik, body die pon macam beralun-alun. camne nak cakap eh. saya pun tak reti nak terangkan. begini, kancil, body die cam straight x de lengkuk-kengkuk macam kelisa. kelisa pulak ade lekuk-lekuk kan. kancil tu ibarat seorang perempuan yang takde bentuk badan means straight je. kelisa pulak macam perempuan body yang lawa gtu. ( no offense, or sexual harassment) saya ada dua kes terhadap kete ni.

 

kes pertama

pada waktu malam yang sunyi lagi sepi, seekor kelisa silver telah paking dibawah cahaya lampu jalan mmg betul betul bawah lampu. kiranya kereta tu paking dibelakang kereta sayalah. die paking kat bahu jalan kiri, (paking sisi) saya pulak paking di tmpat lot paking kete (45darjah) depan kedai jalan belah kanan. so, masa saya nk berundur keluar, seriously saya tak nampak kereta kelisa tu sbb cahaya telah menyamarkan kereta tu!! saya tak nampak! saya sedar kereta kete tu ade kat ctu lps kete saya “mencium” body kete kelisa tersebut. takot wei!! tkot jd pape kat kete tu mampouih hamba nih. seb bek takdak orang, pastu tengok-tengok kete, xde pape, trus jalan. peh! saya akui itu salah saya. tapi warna kereta tu telah membuat kete tu macam “invisible” kat bawah lampu jalan tu.

kes kedua

pagi yang hening tapi matahari sudah tegak diatas kepala, di jalan yang bercabang tiga dalam perumahan saya ni, saya dah stop nk tengok kiri dan kanan jalan then trus la jalan kejalan kemahuan lagi benar. tetibe, saya dengar ade org hon kete saya berulang-ulang kali. so saya tgk la cermin tgh, tengok-tengok kete kelisa silver. peh, memang aku tak nampak kau walaupun kete kite sama-sama slow sbb kawasan perumahan yang ada banggol-bonggol.  n memang salah aku. tapi hon skali dua ckup r tak yah r berkali-kali kan. ape yg menyebabkan aku tak nampak kete tu  adalah, sebab cahaya, warna kereta n body die. ble kat bawah matahri, body die yang lengkuk-lengkuk tu umpama silauan matahari ditengah panas. ala, kalau korang tengok jalan tar kat tengah-tengah panas kan nampak macam ade air-air. ha…. camtu la saya nampak time tu. mcam takde kete..

saya sebagai pemandu yang mempunyai masalah silau mata ni amat la  terkilan kenapa la kereta tu warnanya seakan-akan invisible…. sedih pon ade gak. mane la tau kan kalau seseorang tu mengalami masalah yang sama seperti saya tetibe nak ngelak lubang tapi tak nampak kete kat tepi mesti dah berlaku bende yang tak diingini kan. walaupun perkara kecik.

apa yang saya dapat perhatikan, kaler silver  tu berkemungkinan ada tone warna die kot. sebab saya tengok kereta toyota yang kaler silver warnanya agak pekat dan tidak la nampak invisible sangat. die seakan-akan ada canpuran putih pulak. yang tu boleh diterima lagi sebab saya dapat lagi kesan kehadiran kereta warna tersebut. tp yang invisible ni maaf lah. saya memang tak nampak walaupon kesalahan dari segi undang2 tu adalah salah saya.

 

so, saya berharap, kalau nak pilih warna kereta tu berhati-hati lah. takut nnti menyusahkan diri mahupun pengguna jalan raya yang lain. saya tak bermaksud jgn guna warna silver invisible. itu hak anda. ini adalah sekadar pandangan seorang insan biasa saja..

 

wassalam…

Apr 11, 2011

..

''Tell them all I know now
Shout it from the roof love
Write it on the sky line
All we had is gone now


Tell them I was happy
And my heart is broken
All my scars are open
Tell them what I hoped would be
Impossible, impossible
Impossible, impossible''

untitled

saya patut batalkan saja contest tu memandangkan saya tidak ada masa untuk blog walk dalam keadaan yang terlalu banyak kerja sebegini. nanti tidak siapa yang tahu hingga ke tarikh akhir.

wassalam.

p/s: tgh siap-siap nak submit esemen sempat lagi update blog. -_-''''

Apr 8, 2011

jagalah “api hati” kerana ia amatlah memudaratkan seseorang insan

 

assalamualaikum…

عَنْ أَبِي هُرَیْرَةَ رَضِىَ الله عَنْهُ : أَنَّ رَجُلاً قَالَ لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم : أَوْصِنِي. قَالَ: ((
لاَ تَغْضَبْ. فَرَدَّدَ مِرَارًا قَالَ: لاَ تَغْضَبْ )) رواه البخاري.

 

Daripada Abu Hurairah r.a.:
Bahawa seorang lelaki berkata kepada Nabi SAW: Berikan daku wasiat. Baginda bersabda: Janganlah engkau marah. Lelaki itu mengulangi soalan itu beberapa kali. Baginda tetap bersabda: Janganlah engkau marah. Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari.

 

Pengajaran hadis:
Hadis ini menerangkan betapa sifat marah itu perlu dihindari oleh setiap mukmin, kerana marah
membawa banyak keburukan terhadap diri sendiri juga terhadap orang lain. Jangan marah ertinya mengelakkan sebarang sebab yang membawa kepada kemarahan. la juga bererti menahan marah bila dia marah. Erti menahan marah ialah menahan dari melaksanakan tuntutan ledakan marah seperti memukul, memaki hamun atau mengamuk. Seseorang yang gagah perkasa dan handal bukan hanya yang mampu beradu tenaga, bahkan juga orang yang mampu menahan marah. Marah diizinkan hanya apabila ia didorong oleh perasaan mahu membela kebenaran kerana Allah, namun mestilah menurut cara hikmah dan batas yang dibenarkan.

wassalam…

source:  http://almansuqie.blogspot.com/2008/05/hadis-16-jauhi-sifat-marah.html

Apr 6, 2011

final exam around the corner.

 

assalamualaikum…

statrting from this post, i will reduce my online hour or insyallah will not online for the sake of final exam for my final year. apa-apa pun, saya akan online balik selepas saya selamat sudah menghabiskan semua paper untuk sem ini. wish me luck and success with flying colours yep! insyallah.

here are my exam scadule:,

20/4/11- TRP 315 RURAL PLANNING

21/4/11- TRP 354 SOCIAL PERSEPTIVE AND PLANNING

25/4/11- TRP 356 ENVIRONMENTAL STUDIES

28/4/11- TRP 311 HOUSING STUDIES

28/4/11- TRP 358 PLANNING LEGISLATION AND PROCEDURES (LAW)

sebelum itu,,,,

8/4/11 – test for environmental studies

11/4/11- submission for final year study

12/4/11- submission for layout, pelan sisipan, and LCP.

 

wish me best of luck for all these dates. Insyallah..

 

USAHA + TAWAKKAL + DOA +TIDAK BERPUTUS ASA = BEROLEH KEJAYAAN.

INSYALLAH.…

wassalam…

Apr 5, 2011

hopeless

 

sudah lah sudah lah.

berusaha sudah.

tiada jawapan balas diterima.

bertawakkal saja.

sekian. NOKTAH!.

Apr 4, 2011

keajaiban

 

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11

 

 

Alhamdulillah walaupun sekecil petunjuk yang telah Engkau berikan kepadaku. ya Allah tuhan maha Mendengar lagi Maha Mengasihani.

tika semangat semakin jatuh, namun masih lagi tidak berputus asa, disaat itulah Allah s.w.t memberi petunjuk dan jalan kepada hambaNya yang tidak berputus asa.. Alhamdulillah yang tidak terhingga.

perjuangan masih lagi belum tamat.

wassalam…

Apr 3, 2011

my psychological illness came again…

 

tolonglah. sakit sangat bila perasaan itu datang..

kenapa aku harus lihat dan berimaginasi??

Untitled

bukan aku tak suka, tapi aku takut..

 

Selachophobia.= takut kepada shark

Ichthyophobia.= takut kepada ikan

Aquaphobia= takut kepada air. (bila air sentuh kepala  time mndi, terus ingat kat ikan.. sangat menakutkan!)

dan yang sebetulnya adalah saya takut akan undersea life yang cantik-cantik, yang besar-besar tu.. walaupun sume tu cantik n besar, saya tetap takut apabila bende tu duk dalam gambar atau orang melukisnya atau replika, atau ada batu-batuan di sungai atau pantai yang menyerupainya.

  1. kalau saya berada di sungai dan nampak batu-batuan seperti ikan saya takkan mandi kat kawasan tu.
  2. kalau ada mural kehidupan laut ni kat lorong-lorong atau dinding-dinding mana-mana bangunan saya takkan lalu disitu mahupun mendekatinya atau memandangnya!!
  3. saya takkan tengok gmbar kehidupan laut yang ada dekat page yahoo mail dan saya  terus proceed ke page yang saya kehendaki.
  4. saya akan langkau gambar-gambar itu apabila tengok gambar tag di profile rakan-rakan
  5. saya takkan taip “kehidupan laut” di google image. peh! haram aku wat mende tuh.
  6. saya akan buang segala bentuk atau gambar bende tu yang ada dalam bilik air saya
  7. saya takkan masuk dalam bilik air yang mozek atau marmarnya ada gambar bende tuh.
  8. saya takkan masuk dah under water world di langkawi tuh! (mase kecik-kecik dulu saya pernah masuk tapi saya pengang baju umi n pejam mata rapat-rapat!!)

 

jika saya terpandang bende tuh sume, ini impaknya,

  1. saya tak boleh mandi dalam bilik air sorang-sorang. sebab nanti saya bayangkan bilik air tu adalah deep blue sea yang sangat luas dan menakutkan tiba-tiba duk sorang-sorang kat citu. sume toiletris akan bertukar mnejadi ikan yang comel tapi menakutkan!!
  2. tak boleh mandi dengan air sejuk. nanti saya akan teringat n terbayangkan ikan yang ganas dalam laut.
  3. tak boleh tutup mata ketika mandi nanti saya terbayang banyak gile ikan bear-besar mengelilingi saya. weh! takut weh!!
  4. tak boleh tutup pintu ketika mandi sebab bila bukak pintu, bermakna daratan dekat dengan saya tak lah saya duk dalam laut yang menakutkan tu.
  5. tak boleh air kena kat atas kepala. kalau kena, semua bayangan tu datang dan itu menakutkan!!!
  6. saya tak boleh mandi dengan keadaan bilik air yang malap mahupun gelap. wajib bukak lampu walaupun disiang hari.

the conclusion is,, sebab tu la saya suka kucing, hello kitty sebab kucing makan ikan. dan saya akan makan ikan banyak-banyak supaya ikan itu habis kat laut hahahahaha… sangat sangat childish!. tapi saya tak takut kalau pergi dekat pantai atau mandi pantai atau snorkelling sebab benda itu adalah realiti dan bukannya lukisan atau gambar atau bayangan yang menyerupai mereka.. =))

penyakit ni datang lagi pada usia tua saya nih. dah lame sebenarnya saya mengelak bende tu semua sejak saya naik sekolah menegah. tapi kali ni datang lagi apabila saya nak pergi bilir air dekat j.j ipoh yang groud floor punya dan baru je 3 langkah melalui lorong tu, terus terpandang kat dinding. peh! besar siot gambar-gambar mengerikan tuh. memang aku patah balik pergi tandas tingkat atas lah.

pernah satu ketika akak saya melukis ikan guna tooth paste dekat dinding bilik air dan saya terpaksa mandi di bilik mandi yang lain. dan pernah saya terus keluar dari bilik air bila kakak saya mengusik dengan menyebut ikan,,,,, ikan,,,, time saya tengah mandi. hampas nyor betul la… penah saya selalu menangis time kecik-kecik dulu sepanjang tahun bila nak g dapur atau makan dekat meja makan sebab umi saya gantung kalendar tnb yang bertemakan gambar kehidupan laut pada tahun tersebut di meja makan dekat laluan ke dapur.. sedih, betullah..

 

12-01-05_2104

nasib baik la saya pergi jj dengan my savior semalam dan semalam la kes tu berlaku. nasib baik aku sempat pandang dinding tepi aku kalau dah tengah lorong tuh memang aku akan duduk dan menangis la kat lorong tu.. nanti orang ingat aku buat drama free kat ctu plak. peh..

sound like ridiculous n funny rite! but this is true n serius.

wassalam..